Ohita navigaatio

Terveisiä OAJ:n valtuuston kokouksesta

OAJ:n valtuuston tiivis, kolmepäiväinen syyskokous Helsingissä on takana. Tämä kokous oli todennäköisesti kuluvan valtuustokauden viimeinen, mutta osaltani työ jatkuu vielä koulutuspoliittisessa toimikunnassa ja OAJ:n hallituksessa aina toukokuun kevätvaltuuston yli, kunnes uusi hallitus on valittu ja aloittaa toimintansa. Tunnelma kokouksen päätyttyä on ollut pettynyt ja haikea.

Olen pettynyt, koska pitkään valmistelluista ammattijärjestötoiminnan uudistuksista meni lopulta läpi ainoastaan jäsenaloite, joka antaa jäsenille mahdollisuuden tuoda asioita käsiteltäviksi valtuuston kokouksiin. Tämä on askel oikeaan jäsenten osallistamisen suhteen. Askel väärään kuitenkin otettiin, kun puheet yhteisestä opettajuudesta eivät riittäneet vieläkään tuomaan äänivaltaista edustusta Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitolle sen enempää valtuustossa kuin hallituksessakaan. Opettajaksi opiskelevat ovat alan tulevaisuus ja heidän tulisi saada kokea, että heidän äänensä on arvokas ja tärkeä.

Olen haikea, koska hyvästelin joitain valtuustouransa päättäviä valtuustokavereitani pohtien, risteävätkö tiemme vaikkapa sen mainion Kainuun likan kanssa enää koskaan. Valtuustotyöskentelyn parasta antia vaikuttamismahdollisuuksien lisäksi ovat ehdottomasti ihmiset ja erilaiset kohtaamiset, ystävyydet, joita yhteistyön myötä vuosien saatossa muodostuu. On valtavan avartavaa ja antoisaa käydä keskusteluita eri opettajaryhmien ja alueiden edustajien kanssa ja hahmottaa opetusalan moninaista kenttää eri näkökulmista toisten kokemusten ja kertomusten kautta. Valtuusto- ja hallituskavereiden tsemppauksen ja yhteisen hurtin huumorin avulla jaksaa rutistaa pitkien kokouspäivien ja iltarientojenkin läpi.

Vaikka uudistamishanke jäikin monelta osin torsoksi, muutama jäsenille saakka näkyvä muutos on luvassa. Valtuusto päätti laskea OAJ:n jäsenmaksua 0,15 prosenttiyksiköllä 0,8 prosenttiin. Tämä tuntuu jo yksittäisen opettajankin kukkarossa. Merkittävin muutos lienee kuitenkin luvassa keväällä. OAJ:n pitkäaikainen puheenjohtaja Olli Luukkainen ilmoitti syysvaltuuston päätteeksi, ettei hän aio asettua enää ehdolle puheenjohtajakisaan. Uusi valtuusto aloittaa siis toimintansa toukokuussa valitsemalla järjestöllemme uuden puheenjohtajan.

Yhden aikakauden tullessa päätökseensä tulevalle valtuustolle avautuu luonteva paikka tarkastella omaa toimintaansa, kehittää toimintakulttuuriaan ja tehdä päätöksiä, joilla rakennetaan yhtenäisempää, osallistavampaa järjestöä. Eri jäsenryhmien on kyettävä tekemään töitä ja päätöksiä yhteisen hyvän eteen. Valtuuston puheenjohtaja Anna Renfors lopetti valtuuston syyskokouksen päättäneen puheensa Krylovin faabeliin, jonka on suomentanut runomittaan vastikään edesmennyt Kirsi Kunnas. Tämän runon myötä toivotan keväällä valittavalle uudelle valtuustolle paljon viisautta, rohkeutta tehdä päätöksiä ja kykyä nähdä yhteistyön voima.

 

Joutsen, hauki ja rapu

Vaikka kuinka olisi voimia,

ei ilman yhteistyötä voi toimia,

sillä yksissä tuumin löytyy apu.

Kerran joutsen, hauki ja rapu

kävivät kuormaa kiskomaan

hiki hatussa kuten sanotaan.

Vaan kuorma ei liikahda paikaltaan.

Kun joutsen veti pilviin ja hauki alas veteen

ja rapu taakse, mikä eteen?

Kuka veti oikein, väärin meni kellä?

Kukapa sitä sanomaan?

Kuorma oli näyttänyt kevyeltä,

mutta on yhä paikallaan.

 

Tunnelmallista joulun odotusta toivotellen,

Leena Kalliolehto

 

OAJ:n hallituksen jäsen
OAJ Päijät-Hämeen YSI-valtuutettu

 

Tapahtumat

Tapahtuma | 21.2.2024

hallituksen kokous

Tapahtuma | 21.2.2024

Eläkeilta

Yhdistyksemme

OAJ Päijät-Häme toimii jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Yhdistys vastaa lahtelaisten yhdistysten neuvottelutoiminnasta.