Ohita navigaatio

OAJ Päijät-Hämeen eduskuntavaalityössä oli potkua

OAJ Päijät-Hämeen kevään vaikuttamistyö keskittyi eduskuntavaalivaikuttamiseen. Vaalityö on ohi ja uudet kansanedustajat valittu. Nyt onkin aika tehdä yhteistyötä uusien kansanedustajien kanssa ja nostaa kasavatuksen ja koulutuksen kysymyksiä esiin.

Perustimme jo hyvissä ajoin syksyllä vaalityöryhmän, joka koordinoi yhdistyksemme vaalityötä. Työryhmä toimi ideariihenä ja yhdistyksen aktiivit toteuttivat suunnitelmia ja osallistuivat toimintaan. Kun pohdimme, millaisia vaalitoimia teemme, aloitime suunnittelun tavoitteenasettelulla: Mikä on järjestettävän tilaisuuden/vaalitoimen tarkoitus ja mitä sillä haetaan? Päädyimme siihen, että haluamme jalkauttaa OAJ:n vaalitavoitteita, kertoa ehdokkaille ruohonjuuritason koulutusterveisiä, tuoda ehdokkaita tutuksi jäsenille sekä osallistaa jäseniä ja yhdistyksiä.

Aloitimme vaalivaikuttamistyön Maailman opettajien päivänä 1.10. tapaamalla alueen yhteistyökumppaneita ja eduskuntavaaliehdokkaita vaikuttajalounaalla.Keskusteluja käytiin OAJ:n uunituoreen vaalimateriaalien pohjalta. Tilaisuus koettiin erittäin onnistuneeksi sekä oman väen että ehdokkaiden ja muiden yhteistyökumppaneiden näkökulmasta.

OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto vieraili Päijät-Hämeessä 14.12. Tulevaisuudenkestävä Suomi-kiertueen merkeissä. Kutuimme kansanedustajaehdokkaita mukaan aamun vaikuttajatilaisuuteen, mediatilaisuuteen sekä Lahden lukio Gaudian tutustumiskäynnille. Saimmekin mukavan joukon ehdokkaita innostumaan tilaisuudesta ja jalkautettua OAJ:n ajatuksia heille. Ehdokkaat saivat täytettäväkseen haastattelulomakkeen, jonka tiedot julaksitiin yhdistyksen somessa. Näin paikalle tulleet ehdokkaat saivat näkyvyyttä ajatuksilleen yhdistyksemme somekanavissa. Kaikista ehdokkaista ei kansanedustajia tule, mutta eduskuntavaalityön ohjessa saimme vietyä OAJ:n ajatuksia koulutuksesta myös paikalliselle tasolle. Kaksi kärpästä samalla iskulla!

Helmikuussa Lahden Seurahuoneen Kartano-kabinetti pullisteli ehdokkaiden ja aktiivien illassa, kun paikalla oli yli 60 jäsenyhdistystemme aktiivia ja Hämeen vaalipiirin kansanedustajaehdokasta. Pyysimme, että jokainen jäsenyhdistys lähettää paikalle 1-2 edustajaansa. Pienryhmäkeskusteluja käytiin alueasiantuntija Marko Varjoksen alustusten pohjalta speed dating-hengessä.  Alustus, pienryhmäkeskustelu ja ryhmä vaihtuu! Tehokasta ja toimivaa! Paikalla olleiden ehdokkaiden esittelyt julkaistiin yhdstyksen somessa tilaisuuden jälkeen. Saimme tästä tilaisuudesta kokeneelta poliitikolta palautteen, että hän on ollut mukana monissa vaalitilaisuuskissa vuosien varrella, mutta tämä oli hänen mielestään parhaiten järjestetty. Parempaa palautetta tuskin voi toivoa.

Maaliskuussa oli vuorossa jäsenille suunnattu vaalileffailta. Paikalle oli kutsuttu yksi ehdokas jokaisesta puolueesta. Vaaligrillaajana toimi OAJ:n erityisasiantuntija Pauliina Viitamies, joka oli tutustuntu kaikkien puolueiden vaaliohjelmiin ja teki viiltävän kohdennettuja kysymyksiä ehdokkaille. Vaikea kuvitella, mutta paneelia oli äärimmäisen viihdyttävä seurata! Eräs jäsen jopa totesi, että keskustelu oli niin mielenkiintoista, että jätetään elokuva väliin ja jatketaan paneelia!

Vaalihumuun pääsimme tutustumaan Lahden torin helmikuun ja maaliskuun markkinoilla ja Kärkölän Aurinkotorin vaalitapahtumassa. Keskustelimme ehdokkaiden kanssa koulutusasioista, jaoimme OAJ:n vaaliesitteet ja nappasimme kuvan yhdistyksen Faceen. Kaikki vuoden alussa tilatut esitteet ja pastilliaskit tulivat jaetuiksi.

Osallistimme jäseniä ja yhdistyksiä kahdella erillisellä vaalikilpailulla. Toivomme, että yhdistykset tekevät vaalivaikuttamistyötä ja lupasimme palkita parhaat vaaliteot 500€ ja 150€ virkistysrahalla. Lahden varhaiskasvatuksen opettajat korjasi ensimmäisen palkinnon hienoilla videoillaan. Jäseniä kannustimme Selfie-haasteen muodossa tutustumaan ehdokkaisiin ja jututtamaan heitä vaaliteltoilla ja-tapahtumissa. Jäsenet laittoivat juttutuokioista kuvan omaan someensa. Palkintoina arvottiin Salpauksen kauneuskeskus Helmen lahjakortteja.

Yhteistyössä on voimaa! Alueyhdistykset ovat viime vuosina tehneet hyvää yhteistyötä ja parastaneet ideoita. Puheenjohtajamme Heli Pohjonen oli kertomassa OAJ Päijät-Hämeen vaalityöstä OAJ Kainuun ja OAJ Pohjois-Pohjanmaan vaalikoulutuksessa. Oli mukava huoimata, että koulutuksessa esille tuotuja ideoita käytettiin muissakin aluehdistyksissä.

Hallitus varajäsenineen joutui myös laittamaan itsensä likoon. Teimme lyhyitä OAJ:n vaalitavoitteita esitteleviä videoita, joita julkaistiin muutaan päivän välein yhdistyksen somekanavissa. Tarkoituksena oli muistuttaa äänestämisen tärkeydestä ja nostaa OAJ:n vaalitavooitteita esiin.

Aiempina vaalivuosina olemme onnitelleet uusia kansanedustajia jollakin tavaralahjalla ja onnittelukirjeellä. Koska koulutus on avain hyvään elämään sekä meillä että maailmalla, lahjoitimme yhdessä OAJ Kanta-Hämeen kanssa neljätoista opettajaa maailman lapsille, yhden jokaisen kansanedustajan puolesta. Onnittelukirje ja tosite ostetusta lahjasta lähti kansanedustajille postitse eduskuntaan.

Vaikka vaalit ovat ohi, vaikuttamistyö jatkuu. Olemme jo sopineet tapaavamme Hämeen vaalipiirin kansanedustajia Helsingissä 7.9. klo 17 yhdessä OAJ Kanta-Hämeen kanssa. Hyviä keskusteluja siis luvassa!

Yhdistyksemme

OAJ Päijät-Häme toimii jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Yhdistys vastaa lahtelaisten yhdistysten neuvottelutoiminnasta.