Ohita navigaatio

Voi korona sentään- tavallinen on riittävän hyvää

Mitä jää mielen muistikortille vuodesta 2020? Varmasti ainakin COVID-19- pandemia. Se on vaikuttanut jokaisen suomalaisen opettajan arkeen merkittävästi. Viikossa hyppäsimme luokka- ja oppilaitostyöskentelystä etäopetukseen ja opetus muuttui hetkessä enemmän kuin vuosiin. Opettajat ympäri Suomen ovat kehitelleet uudenlaisia etäopetustapoja, jakaneet vinkkejä ja ideoineet uutta. Tapansa mukaan opettajat ovat sitoutuneet työhönsä täysillä ja hoitaneet homman niin hyvin kuin ovat pystyneet. Näinä poikkeuksellisina aikoina on jokaisen opettajan tarpeen myös miettiä omaan jaksamistaan ja hyvinvointiaan. Etä- ja lähiopetus järjestetään, mutta yli oman kantokyvyn ei tarvitse venyä.

Tavallinen on riittävän hyvää!

Uusi tilanne on haaste myös luottamusmiehille. Ohjeita, suosituksia ja määräyksiä tulvii ovista ja ikkunoista. Yhtenä päivänä annetaan ohje ja seuraavana päivänä ohje muuttuu. Tietotulva on valtava, mutta kaikesta pitäisi pysyä kärryillä ja ottaa faktat haltuun. Onneksi OAJ on kouluttanut luottamusmiehiä jatkuvasti, joten osaamista kyllä löytyy.

Koronaepidemia on nostanut pintaan myös kummallisia asenteita opettajan työn tekemistä kohtaan- tai ainakin siltä tuntuu. Osa kunnista on määrännyt opettajat etätyöskentelemään työpaikalle. Valtiovalta on ohjeistanut välttämään sosiaalisia kontakteja ja suositellut työnantajia määräämään työntekijänsä etätyöhön. Tästä huolimatta monilla työpaikoilla kuitenkin opettajat kokoontuvat yhteen antamaan etäopetusta, pitämään kokouksia ja suunnittelemaan opetusta. Miksi? Eikö työnantajien piirissä luoteta, että maailman parhaat opettajat pystyvät antamaan hyvää opetusta edelleen myös poikkeusoloissa? Kyseisillä järjestelyillä opettajan työturvallisuus on uhattuna. Uhrataanko opettajat- korona- alttarille? Toivottavasti ei, vaan työnantajat ottaisivat arkijärjen käteen ja miettisivät toimivia järjestelyitä, joilla opetus saataisiin hoidettua turvallisesti.

Olemme yhteiskunnan kantava voima, se on todettu monesta suusta moneen kertaan.  Toivottavasti tämä otetaan huomioon, kun seuraavan kerran palkankorotuksia jaetaan ja työ/virkasuhteen ehdoista sovitaan.

Voimia tärkeään työhön meille kaikille!

 

Heli Pohjonen

puheenjohtaja

OAJ Päijät-Häme

Yhdistyksemme

OAJ Päijät-Häme toimii jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Yhdistys vastaa lahtelaisten yhdistysten neuvottelutoiminnasta.