Ohita navigaatio

Liikunta on hyväksi opettajille. Tai no, ihan kaikille, vauvasta vaariin ja ammatista riippumatta.

Jokainen tuntee työtovereistaan ja ystävistään aktiiviliikkujat. Ne, jotka käyvät salilla tai muuten treenaamassa useamman kerran viikossa, eivätkä hengästy koulun rappusia rampatessa. Ja tietysti ne hyötyliikkujat, jotka polkaisevat työpaikalle kesät talvet säästä riippumatta. Saattaapa joku tuntea myös himoliikkujan tai kaksi. Tapauksia, jotka eivät koskaan ole paikallaan, juoksevat viikoittain maratonin (tai siltä ainakin vaikuttaa), ja lounastauonkin aikana ehtivät käydä salilla vetämässä pienen treenin. Siis ihmisiä, jotka liikkuvat paljon.

Ja sitten on ne, tai jos rehellisiä ollaan, niin me. Me, joita liikunta ei oikein jaksa kiinnostaa, ja jotka mieluummin käpertyvät sohvan nurkkaan kirjan kanssa tai puuhaavat jotain luovaa käsityötä. Ja kyllä jokunen tunnustautuu myös rehelliseksi sohvaperunaksi, joka viihtyy töllön äärellä.

Millä siis liikuttaa ihmistä (opettajatkin ovat ihmisiä, kait?), joka ei ole innostunut liikkumaan? ”Nyt lähdet salille/lenkille!” saattaa saada liikkumattoman liikkeelle, kerran tai kaksi, mutta jos homma ei vaan kiinnosta, niin ei siitä tule pysyvää olotilaa. Jos kotoa pitäisi lähteä erikseen ”liikkumaan”, niin etuoven kynnys on jotenkin noussut kovin korkeaksi.

Salaisuus on liikkua ”liikkumatta”. Sen sijaan, että lähtee ”harrastamaan liikuntaa”, lähteekin tekemään jotain, mikä on kiinnostavaa ja mielekästä, ja saa takamuksen ylös tuolista ihan vahingossa. Jotain, missä et edes tajua ”liikkuvasi”, vaan joka kiinnostaa sen tekemisen itsensä johdosta.

Itse löysin aikanani historialliset tanssit ja pehmomiekkailun, tuttavallisemmin boffauksen, harrastuksiksi, joissa liikun huomaamattani. Mikä sen parempaa, kun viettää hienoa aikaa hyvässä seurassa, ja sitten ihmetellä, että miten se paita nyt noin hikosi. Viimeistään seuraavana aamuna pohkeet sitten muistuttelevat menuetista.

Fyysisen hyvinvoinnin lisäksi hyvä liikunta harrastus tarjoaa myös henkistä hyvinvointia. Itselleni boffaus on hyvä tapa saada ajatukset pois työhuolista. Siina vaiheessa kun torjuu, väistelee ja lyö useamman vastustajan kanssa parhaansa mukaan, ei paljoa mietitä miten päivän oppitunnit menivät tai mitähän sitä seuraavan päivän tunneilla tekisi, vaan huomio on siinä hetkessä kaukana kaikesta muusta.

Jos liikunta ei tule itsellesi luonnostaan, niin koeta etsiä se juuri sinua kiinnostava harrastus, joka nostaisi takamuksesi tuolista. Mahtavia harrastuksia riittää (älä välitä työtoverien tai oppilaiden hämmästyneistä katseista), joten huijaa itsesi liikkumaan ”liikkumatta”!

 

Olit sitten perinteisempi liikkuja, hyötyliikkuja, himoliikkuja, tai itseni kaltainen epäliikkuja, niin OAJ Päijät-Häme haastaa sinut liikahtamaan huhtikuun aikana. Edes sen yhden kerran!

Lisätietoja liikuntahaasteesta: https://www.oajpaijathame.fi/uutiset/osallistu-huhtikuun-liikuntahaasteeseen-ja-voita-hierontalahjakortti/

 

Jos historialliset tanssit (https://tanssi.dy.fi/) tai boffaus (https://boffaus.fi/) alkoi kutkuttamaan joko itselle tai oppilaille, niin käy kurkkaamassa linkeistä, tai ole yhteydessä kirjoittajaan (mikko.tahkanen@salpaus.fi). Sopivat kaikille kiinnostuneille. 😊

 

Tapahtumat

Tapahtuma | 12.12.2023

Hallituksen kokous

Tapahtuma | 14.12.2023

Yhdistysten joulutapaaminen

Yhdistyksemme

OAJ Päijät-Häme toimii jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Yhdistys vastaa lahtelaisten yhdistysten neuvottelutoiminnasta.