Ohita navigaatio

Koronasta kuntavaaleihin

Menneeseen vuoteen mahtui oikeastaan vain yksi puheenaihe: korona. Tähän alkaneeseen vuoteen korona tuo varmaan edelleen paljon keskusteltavaa, mutta pikkuhiljaa alkaa muutkin aiheet saada tilaa. Olemmeko me siis tottuneet koronaan, onko siitä tullut arkipäiväinen riesa, josta ei jaksa enää jauhaa?

Toivottavasti ei, sen verran vakavasti otettavasta asiasta on kyse. Rokotukset alkavat vähitellen ja toivon mukaan mahdollisimman moni rokotuksen myös ottaa. Vain näin saadaan laumasuoja niillekin suomalaisille, jotka terveyssyistä eivät voi rokotetta ottaa.

Huhtikuussa käydään kuntavaalit. Vaaleille on syytä suoda muutama ajatus jo tässä vaiheessa. Ehdokasasettelu on puolueissa menossa ja listat täyttyvät vauhdilla. OAJ kannustaa opettajia ryhtymään kuntavaaliehdokkaaksi. Jo ehdokkuus on hyvä mahdollisuus tuoda julkiseen keskusteluun opetukseen ja sivistykseen liittyvä asioita. Jos vielä pääsee vaaleissa läpi, on myös päättämässä näistä asioista.

Päätettävää riittää, enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Soteuudistus on toteutumassa ja soten poistuessa kuntien budjetista ja päätännästä, kuntien suurimmaksi päätettäväksi asiaksi niin rahallisesti kuin toiminnallisesti jää sivistystoimi ja sen sisällä opetus. Kuka muu olisi silloin parempi asiantuntija kuin opettaja?

Opettajat ovat erinomaisia vaaliehdokkaita ja päättäjiä minkä tahansa puolueen riveissä. OAJ on täysin sitoutumaton järjestö eikä opettajuus tai liiton jäsenyys väritä opettajaa minkään puolueen väriseksi.  Ja vaikka ei lähtisikään ehdokkaaksi, kannattaa opettajien ja paikallisten opettajayhdistysten tehdä vaalityötä aktiivisesti.

Isot asiat päätetään lähellä sinua; OAJ:n kuntavaalislogan on enemmän kuin totta.

Jokaisessa kunnassa on omat erityispiirteensä, joihin paras vastaus löytyy kunnan sisältä. Siksi on tärkeää, että jokaisessa kunnassa luodaan oma vaalivaikuttamisstrategia ja lähdetään toteuttamaan sitä rohkeasti. Valtakunnallinen OAJ ja OAJ:n Päijät-Hämeen alueyhdistys tukevat paikallisia toimijoita monin tavoin.

Vaalivaikuttamisstrategia kuulostaa ylitsepääsemättömältä asialta, mutta työ ei ole sen kummempaa kuin miettiä, mitkä asiat ovat meidän kunnassamme tärkeimpiä koulutuksen kannalta. Mitä asioita on syytä parantaa ja mitkä asiat kenties ovat hyvin ja siksi vaalimisen arvoisia? Miten parannettavia asioita voitaisiin muuttaa? Miten herätellä muita ehdokkaita koulutusmyönteisempään suuntaan? Tai edes ajattelemaan koulutusasioita? Minkälainen on oman yhdistyksen vaalityö tai oma vaalityö ehdokkaana?

Tukea kaikkeen tähän saa OAJ:n sivuilta ja liiton aktiiveilta. Koronan keskellä ja siitä huolimatta.

Marko Varjos

Alueasiamies, OAJ Päijät-Häme

Tapahtumat

Tapahtuma | 12.12.2023

Hallituksen kokous

Tapahtuma | 14.12.2023

Yhdistysten joulutapaaminen

Yhdistyksemme

OAJ Päijät-Häme toimii jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Yhdistys vastaa lahtelaisten yhdistysten neuvottelutoiminnasta.