Kevätvaltuustosta eväitä vahvaan edunvalvontaan
OAJ:n kevätvaltuusto kokoontui Helsingissä 14.–16.5.2025 linjaamaan opetusalan tulevaisuutta. Puheenjohtaja Katarina Murto muistutti avauspuheessaan, että koulutukseen ei enää suhtauduta investointina samalla painoarvolla kuin ennen. Siksi OAJ:n edunvalvontatyö on nyt tärkeämpää kuin koskaan.
Yksi osoitus vaikuttavuudestamme on uusi sopimus, joka astui voimaan 1.5.2025 ja on voimassa helmikuun 2028 loppuun. Neuvottelutuloksen taustalla on paljon asiantuntevaa ja sitkeää työtä – jäsenistön eduksi.
Päätöksiä jäsenmaksuista ja työhyvinvoinnista
Kevätvaltuusto päätti vuodelle 2026 jäsenmaksuksi 0,80 % ennakonpidätyksen alaisista tuloista. Työssäkäyvien minimimaksu on 6 €/kk, työttömillä ja palkattomilla sama, ja SOOLin opiskelijajäsenillä 3,50 €/vuosi.
Työhyvinvoinnin edistäminen on ollut OAJ:lle tärkeä tavoite, mutta hankkeiden vaikutus jäi valitettavan kapeaksi. Valtuusto päätti siirtää työhyvinvointirahaston varat OAJ:n tukirahastoon, jotta resurssit palvelevat koko jäsenkuntaa entistä paremmin – myös paikallista työsuojelua vahvistaen.
Ajankohtaiset huolenaiheet ja kehitystarpeet
Keskusteluissa korostui huoli tuen tarpeen kasvusta varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Erityisesti oppimisen tuen uudistus, OSVA-malli ja erityisopettajatarpeet puhuttivat. Opettajarekisterin perustaminen nähtiin tärkeänä, jotta opettajatarpeita voidaan ennakoida.
Ammatillisen koulutuksen puolella nostettiin esiin perustaitojen heikkeneminen ja kontaktiopetuksen rahoituksen jatkuvat leikkaukset. Koulutusleikkausten torjuminen on keskeinen tavoitteemme myös tulevissa eduskuntavaaleissa 2027 – joiden valmistelutyö on jo aloitettu.
Valtuustossa tehtiin yli 30 ponsiesitystä, joista valiokuntien keskustelujen ja hallituksen valmistelun jälkeen valtuusto hyväksyi parisen kymmentä jatkoon.
Tietoa ja tutkimusta työn tueksi
Valtuustossa kuultiin myös tutkija Jukka-Pekka Jänkälän esitys opettajien työajasta. Vaikka opetusvelvollisuus ei yksin selitä työmäärän jakautumista, tutkimuksessa nousi esiin sukupuolten välisiä eroja: naisilla oli vähemmän oppitunteja mutta enemmän esi- ja jälkitöitä, ja kokonaistyömäärä viikossa oli suurempi kuin miehillä.
Työministeri Marttinen keskusteli opettajankoulutuksen tulevaisuudesta
Työministeri Matias Marttinen vieraili Opetusalan Ammattijärjestön valtuuston kokouksessa ja nosti puheenvuorossaan esiin suomalaisen koulutuksen merkityksen osaavan työvoiman varmistamisessa. Ministerin mukaan ilman laadukasta koulutusta ei ole kestävää kasvua – ei nyt eikä tulevaisuudessa.
Puheenvuoron jälkeen OAJ:n valtuusto käytti tilaisuuden hyväkseen ja esitti ministerille tarkentavia ja kriittisiäkin kysymyksiä ajankohtaisista koulutuspoliittisista teemoista.
Tule mukaan vaikuttamaan!
Muistathan, että seuraavat OAJ:n valtuustovaalit järjestetään 17.–30.3.2026 – kokonaan sähköisesti! Ehdokasasettelu on auki 4.11.2025–15.1.2026. Nyt on hyvä aika miettiä, haluaisitko itsekin vaikuttaa OAJ:n suuntaan.
Lisätietoja ja ajankohtaiset jäsenedut löydät: oaj.fi/jasenedut
https://www.oaj.fi/ajankohtaista/uutiset-ja-tiedotteet/2025/valtuuston-paatosasioita
Uutiset
Tapahtumat
Tapahtuma | 31.5.2025
Yhdistyksemme
OAJ Päijät-Häme toimii jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Yhdistys vastaa lahtelaisten yhdistysten neuvottelutoiminnasta.