Hyrian opettajat marssivat ulos työpaikaltaan

Share |
04.12.2017

Hyria on ryhtynyt korvaamaan ammatillisten opettajien työtä ja osaamista ohjaajien työllä taloudellisiin syihin vedoten. Hyrian opettajien mukaan heidän ammattitaitonsa sivuuttamisen seurauksena:

– opiskelijat saavat aiempaa vähemmän opettajan antamaa opetusta, tukea ja ohjausta

– ammatillisen koulutuksen tuottama osaamisen taso heikkenee

– ammatillisen reformin tavoitteet mm. yksilöllisistä opintopoluista vaarantuvat

 

Hyria työnantajana yrittää korvata opettajankoulutuksen saaneiden työtä edullisemmalla ohjaajien työllä, vaikka mikään ei osoita, että opetuksen tarve olisi vähentynyt. Opettajia vaaditaankin opettamaan ja valmistelemaan ohjaajalle ne asiat, jotka opettaja aiemmin itse opetti opiskelijoille.

Ohjaajat toimivat itsenäisesti opiskelijaryhmien kanssa useita tunteja viikossa, jolloin opettaja on poissa ryhmästä. Nuori jää tällöin vaille opetusta, vaikka lukujärjestyksestä luulisi, että kyse on oppitunneista. Taloudelliset perusteet eivät ole riittävä, säädösten mukainen syy olla antamatta opetusta.

Opettajille kuuluu vastuu opiskelijoista, ryhmistä ja osaamisen etenemisestä sekä opiskelun turvallisuudesta. Ohjaaja voi opettajan työparina ohjata yksittäistä opiskelijaa, kun tämä harjoittelee työskentelyä. Opiskelijaryhmän kanssa toimiminen vaatii kuitenkin aina pedagogista osaamista. Ryhmän opettaminen ja ohjaaminen on tehtäväänsä koulutetun, kelpoisen ammatillisen opettajan työtä.

Haluavatko Hyvinkään-Riihimäen talousalueen yritykset, että ne saavat vastakin ammattitaitoisia työntekijöitä? Ammatillinen koulutus ja opettajien ammattitaito eivät jouda alennusmyyntiin. Siksi työnkuvat Hyriassa on neuvoteltava kuntoon!

Hyrian opettajat marssivat ulos työpaikoiltaan maanantaina 4.12. klo 12–15. Opettajat kokoontuvat Hyrian Karankadun toimipisteen edustalle, os. Karankatu 3–5, Hyvinkää.

Ulosmarssi on opettajien oikeasuhtainen vastatoimi työnantajaa kohtaan, joka kiertää ammatillisen koulutuksen säädöksiä ja sopimuksia lopulta opiskelijoiden ja alueen elinkeinoelämän tappioksi.

Hyria järjestää ammatillista koulutusta Hyvinkään ja Riihimäen seudulla. OAJ:n Hyrian opettajat ry on reilun 200 jäsenen työnantajakohtainen paikallisyhdistys.

 

Lisätiedot:

OAJ:n Hyrian opettajat ry

puheenjohtaja Teija Punkki

puh. 050 415 3483

27.10.2018OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen: Työelämän muutoksia ei voi sanella
26.09.2018OAJ tyytyväinen yliopistojen neuvottelutulokseen
31.08.2018Varhaiskasvatuslaki voimaan 1. syyskuuta ? vaatii kunnilta heti toimia
30.08.2018OAJ valmistelee järjestöllisiä toimia irtisanomissuojan heikentämistä vastaan
28.08.2018OAJ kiittää hallitusta lukiorahoituksen korjaamisesta ja työvoiman osaamisen edistämisestä
15.03.2018OAJ esittää oppivelvollisuuden pidentämistä
07.02.2018Lakiluonnos vahvistaa varhaiskasvatuksen laatua ja pedagogiikkaa
05.02.20181000 lukiolaisen koeviikko hankaloitui ? digitaaliseksi muutetuissa kokeissa ongelmia
01.02.2018Kuntien työntekijöiden palkat ovat nousemassa yli kolmella prosentilla kahdessa vuodessa ? lastentarhanopettajille ajetaan erilliskorotusta
01.02.2018OAJ: Erityisopetuksen uudistuksia ei ole saatu toimimaan - oppilaita jää lainvastaisesti ilman tukea

Siirry arkistoon »