Yhteystiedot

OAJ:n Hämeen aluetoimisto

Vuorikatu 20 B
15110 Lahti

Toimistosihteeri
Hillevi Kivistö

puh. 03 734 9921


Toimisto avoinna koulujen työaikana:
ma - ti 8-16, ke - to 8-13, pe 8-12

OAJ Päijät-Hämeen
alueyhdistys ry

Vuorikatu 20 B
15110 LAHTI
oaj.paijat-hame(at)phnet.fi
Facebook/OAJ Päijät-Häme

Puheenjohtaja:
Heli Pohjonen
puheenjohtaja(at)
oajpaijathame.fi
puh. 040 558 2532

sihteeri
Miia Alhonen
sihteeri(at)oajpaijathame.fi
puh. 044 7780420

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:198877 kpl

OAJ muistuttaa opettajan työn merkityksestä

Share |
26.09.2017

OAJ muistuttaa opettajan työn merkityksestä

 

Työmäärän kasvu, työssä jaksaminen ja ammatillisen koulutuksen tulevaisuus askarruttavat keskisuomalaisia opettajia. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen näkee kuitenkin uutta valoa opetusalalla. – Hallitus on viimein budjetissaan lisäämässä panostuksia koulutukseen, Luukkainen kiittää.

Koulutusleikkausten vaikutukset oppilaisiin ja opiskeluun näkyvät kuitenkin vielä vuosia. Erityisen huolissaan Luukkainen on ammatillisesta koulutuksesta, joka rajun rahoitusleikkauksen heikentämänä valmistautuu koulutusreformiin. Kuinka opiskelijat pärjäävät, kun opetusta on karsittu ja oppimista aiotaan siirtää yhä enemmän työpaikoille?

Ammatillisen koulutuksen ahdinko on tuttua Keski-Suomessakin. – On kuvaavaa, että Jyväskylän koulutuskuntayhtymässä käydään kolmansia yt-neuvotteluja vuoden sisällä. Henkilöstöä on irtisanottu, virkoja on lakkautettu ja palvelussuhteiden ehtoja on heikennetty. Kaiken myllerryksen keskellä valmistellaan uutta organisaatiota.

 – Päätöksenteko on ollut tempoilevaa, mikä on aiheuttanut epävarmuutta opettajissa. Koulutuksen järjestäjät ovat kiistämättä tiukoilla, mutta sen varjolla ei saa ajaa alas opetusta. Ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö edellyttää, että koulutuksen järjestäjällä on riittävä määrä virassa olevia opettajia ja taloudelliset edellytykset tarjota koulutusta. Uusi lainsäädäntö korostaa opettajan roolia oppimisessa, Luukkainen muistuttaa.

Opettajakuntaa puhuttavista muista huolenaiheista Luukkainen mainitsee työmäärän kasvun ja työn kuormittavuuden. – Odotukset opettajan työtä kohtaan ovat korkealla. Niin pitää ollakin tietoon ja osaamiseen panostavassa yhteiskunnassa, mutta opettajia ei saa myöskään jättää yksin selviytymään kohtuuttomissa oloissa. Opettajien riittävä määrä on turvattava säädöksin, täydennyskoulutuksesta on huolehdittava ja päiväkoti-, koulu- ja oppilaitostilojen on oltava kunnossa, jotta niissä voi työskennellä terveyttään vaarantamatta, Luukkainen tähdentää.

 

Opettajat pyytävät palautetta työstään

Olli Luukkainen vierailee Jämsässä OAJ:n On the Road -maakuntakiertueella. Suomen täyttäessä 100 vuotta, OAJ haluaa kuulla kansalaisia ja kysyä, millaisina koulut, päiväkodit ja oppilaitokset sekä opettajien työ näyttäytyvät tavallisille suomalaisille. Suomi elää Luukkaisen mukaan jatkossakin vahvasti osaamisesta.

OAJ on huolestunut koulutuksellisen eriarvoisuuden kasvusta. Erot parhaiten ja heikoiten menestyvien oppilaiden välillä ovat jyrkentyneet. Samoin alueelliset erot suurenevat, pääkaupunkiseutu menestyi muuta maata paremmin viimeisimmässä Pisa-mittauksessa.

 – Kuntapäättäjät ovat avainasemassa. Heidän päätöksensä ratkaisevat viime kädessä koulutuksen määrän ja laadun. Opettajat ovat pitkälle koulutettuja ja työhönsä sitoutuneita ammattilaisia, jotka hoitavat kyllä oman osuutensa, kunhan päättäjät hoitavat omansa, Luukkainen tiivistää.

On the Road -päivän yleisötapahtuma on tänään klo 15–17 Jämsän Äijän aukiolla. Sen teemana on Koulutuksen merkitys Jämsänjokilaaksolle ja suomalaiselle yhteiskunnalle.  Lisäksi OAJ:n edustajat tapaavat Jämsän kaupungin johtoa sekä vierailevat Jokivarren päiväkodissa ja Paunun koululla. Toimintapäivä päättyy alueen opettajien iltatilaisuuteen.

Rauman ja Iisalmen kautta Jämsään matkannut kiertue siirtyy seuraavaksi Kittilään ja Porvooseen. Kierros päättyy Maailman opettajien päivänä 5.10. Helsingin Kampin yleisötilaisuuteen ja kansanedustajatapaamiseen.

 

Lisätiedot:

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, puh. 0500 652 872

OAJ Jämsän puheenjohtaja Heidi Mäkelä, puh. 0400 984 522

15.03.2018OAJ esittää oppivelvollisuuden pidentämistä
07.02.2018Lakiluonnos vahvistaa varhaiskasvatuksen laatua ja pedagogiikkaa
05.02.20181000 lukiolaisen koeviikko hankaloitui ? digitaaliseksi muutetuissa kokeissa ongelmia
01.02.2018Kuntien työntekijöiden palkat ovat nousemassa yli kolmella prosentilla kahdessa vuodessa ? lastentarhanopettajille ajetaan erilliskorotusta
01.02.2018OAJ: Erityisopetuksen uudistuksia ei ole saatu toimimaan - oppilaita jää lainvastaisesti ilman tukea
31.01.2018Mielenilmaus iskee joukkoliikenteeseen
31.01.2018Hollolalainen oppimisen työkalu palkittiin
18.01.2018Viisi tutkimuslaitosta ja OAJ: Suomi tarvitsee opettajarekisterin
04.12.2017Hyrian opettajat marssivat ulos työpaikaltaan
20.11.201720.11. Lapsen oikeuksien päivä

Siirry arkistoon »