Kuvia ja juttuja vaalitapahtumista ja vaikuttamisesta

Alueasiamiehen mielipidekirjoitus ESS:ssa

Eduskuntavaalien kärkiteemoiksi ovat nousseet ilmastokysymykset ja sotepuolen asiat, erityisesti vanhusten ja varhaiskasvatuksen voittoa tavoittelevien yritysten toiminta. Nämä ovat tärkeitä teemoja, mutta näiden jalkoihin on jäänyt lähes kokonaan koulutusasiat.

Tämän ja edellisen kauden hallitukset leikkasivat surutta koulutuksesta kaikilta koulutusasteilta vaalilupauksista huolimatta. Jälki on ollut karua ja se näkyy oppilaitosten arjessa. Pisa-tutkimusten mukaan peruskoululaisten saavutukset laskevat ja yhä useampi nuori ei saavuta niitä taitoja, jotka ovat välttämättömiä jatko-opiskelussa.

Erityisen pahasti valtion säästötoimet ovat kohdistuneet ammatilliseen koulutukseen, niin korkea-asteelle ammattikorkeakouluihin kuin toiselle asteelle ammattikouluihin. Rahoitusta on leikattu kymmenillä prosenteilla vaikka samaan aikaan oppilasmäärät ovat kasvaneet. On selvää, että tämä näkyy tuloksissa.

Oppilaitokset ovat tehneet parhaansa ja laadukasta opetusta on edelleen tarjolla. Eniten olen huolissani heikoimpien opiskelijoiden mahdollisuuksista luovia läpi opiskelun ja kohti ammattia. Opettajilla ei ole enää aikaa huolehtia oppilaista opetuksen pakollisten sisältöjen lisäksi.

Oppilaitoksilla on toki järjestelmät tukea niitä oppilaita, jotka tukea tarvitsevat. Aikaisemmin myös opettajilla oli opetuksen ohessa mahdollisuus katsoa nuoren perään isä- tai äitimäisellä otteella. Tämä eräänlainen piilo-opetussuunnitelman mukainen toiminta ei ollut kirjoitettu mihinkään opetussuunnitelmaan tai toimintaohjeeseen. Se oli jokaisella opettajalla sisäänkirjoitettu tapa toimia.

Nyt tuohon ei ole enää aikaa. Moni opettaja tekee sitä silti ja uupuu tehdessään ylimääräistä työtä, jolle ei ole aikaa eikä siitä saa korvausta. Tehokkuusajattelu on vallannut koulutuksen ja reformit näyttävät paperilla hyvältä. Alle jää kuitenkin moni karu totuus nuoren putoamisesta kelkasta.

Nämä putoamiset eivät näy heti tilastoissa. Ihmiset alkavat niitä kyllä jo kokea ja myöhemmin nähdään, että Suomi on menettänyt mahdollisuuksiaan pärjätä globaalissa kilpailussa. Siinä kilpailussa pieni maa pärjää vain olemalla osaamisen ja sivistyksen huippumaa.

Suomella ei kerta kaikkiaan ole varaa jättää koulutusasioita heitteille kolmatta kautta peräjälkeen. Vaalikojuilla ja tapahtumissa ehdokkaat laidasta laitaan kyllä taas lupailevat, ettei näin tule käymään ja koulutukseen satsataan jälleen.

Asian tärkeydestä ollaan herttaisen yksimielisiä puolueesta riippumatta. Siksi nyt on aika myös lunastaa nämä lupaukset hallitusneuvotteluissa ja viedä ne hallitusohjelmaan sekä toteutukseen seuraavalla hallituskaudella.


Ääntä kohti elokuvaillasta juttu ESS:ssa


OAJ Päijät-Häme järjesti jäsenilleen Ääntä kohti -elokuvaillan 27.3. Lahden Finnkinossa. Tarkoituksena oli muistuttaa jäseniä äänestämisen tärkeydestä sekä esitellä puolueiden ajatuksia koulutuksesta. Ilmassa oli suuren vaalijuhlan tuntua, kun noin 120 päijäthämäläistä opettajaa istui salissa kiinnostuneena ja popcornia popsien kuuntelemassa ehdokkaiden esittelyjä. Puolueet ja kansanliikkeet olivat saaneet itse valita, kuka ehdokas tuo heidän terveisensä tilaisuuteen. Paikalla olivat Sanni Grahn-Laasonen (kok.), Sonja Falk (kd.), Elisa Lientola (vas.), Hilkka Kemppi (kesk.), Anssi Lepistö (vihr.), Mira Nieminen (ps.), Marina Bergman-Pyykkönen (r.), Kimmo Kautio (tl.), Marju Markkanen (sd.), Pontus Söderblom (ref.) ja Seppo Korhonen (rehti). Jokaiselle ehdokkaalle oli varattu lyhyt puheenvuoro ja puhuja vaihtui teemaan sopivasti koulun kellon kilahduksella. Lopuksi sekä ehdokkaat että jäsenet pääsivät yhdessä rentoutumaan elokuvaherkkujen ja Instant Family- elokuvan parissa. 
Hieno ilta! 
#koulutusratkaisee

ALueasiamies ja puheenjohtaja tapasivat ehdokkaita

OAJ Päijät-Hämeen puheenjohtaja Heli Pohjonen ja alueasiamies Marko Varjos kävivät Lahden markkinoilla 3.4. tapaamassa Hämeen alueen vaaliehdokkaita ja keskustelemassa koulutusasioista. Samalla jutusteltiin myös markkinaväen kanssa. Ehdokkaiden puheissa vilahtelivat mm. ammatillisen koulutuksen liian vähäinen lähiopetus, koulutusleikkaukset, perusopetuksen ryhmäkoot, erityisopetuksen ryhmien tarpeellisuus, ja varhaiskasvatuksen liian heikko palkkaus. Keskustelujen jälkeen ehdokkaat saivat hienon OAJ:n vaaliesitteillä täytetyn Äantä kohti- kassin. 

Aiemmin ehdokkaita on tavattu Järvelän Aurinkotorin vaalitapahtumassa 23.3. Vaaleihin on vielä reilu viikko aikaa. Saapa nähdä, vieläkö vaalisaarnaajat iskevät jossakin ja keitä heidään haaviinsa silloin tarttuu.

Muista äänestää vaaleissa, ääntä kohti!

#koulutusratkaisee

Kuvateksti

Kuvateksti

Koulutuksesta kiinnostuneet ehdokkaat OAJ Päijät-Hämeen esittelyssä

Ehdokkaiden haastettalulomakkeita

On tärkeää, että eduskuntaan pääsee sellaisia ehdokkaita, jotka arvostavat koulutusta. OAJ Päijät-Häme esittelee nettisivuillaan ja Facebookissa opettajataustaisia ehdokkaita ja vaalitilaisuuksissa käyneitä ehdokkaita. Educan vaikuttaistilaisuudessa ehdokkaat täyttivät haastattelulomakkeen, jonka pohjalta heistä julkaistiin esittelyt tammi-helmikuussa. 

Puheenjohtaja lähetti opettajataustaisille ehdokkaille henkilökohtaisen Messenger- viestin ja pyysi liittymään OAJ:n opettajataustaisten ehdokkaiden listalle. Ehdokkaiden itse kirjoittamia esittelyitä julkaistaan päivittäin OAJ Päijät-Hämeen Facebookissa.

Alueasiamies on ollut yhteydessä Keskisuomalainen´- konsernin vaalikoneesta vastaavaan henkilöön ja keskustellut mahdollisuudesta saada vaalikoneeseen koultuussaiheisa kysymyksiä. Koneessa kysytään ainakin, olisivatko puolueet valmiita perumaan koulutusleikkaukset. Suurin osa vastanneista olisi valmis tähän. Jo aiemmin syksyllä mediaa lähestyttiin vaalikirjeellä ja toivottiin yhteistyötä vaalikonekonekysymysten suhteen sekä lähetettiin OAJ:n vaalimateriaalit.

Ehdokkaiden esitteita

Opetaustaisten ehdokkaiden esittelyitä Facebookissa

Mahtavia vaalituotteita!

Kuvateksti

OAJ Päijät-Hämeen uunituoreet vaalituotteet sloganilla Ääntä kohti #koulutusratkaisee ovat saapuneet. Kansanedustajaehdokkaita varten on tilattu OAj:n vaalivioletin värisiä kasseja mm. esitteiden pakkaamista varten. Jäsenistölle jaettavaksi eri tilaisuuksissa on Halvan salmiakki- ja hedelmäruutuja. Nam! Yhdistykset voivat hakea karkkeja Vuorikadun toimistolta omiin tilaisuuksiinsa. 

Kuvateksti

Kansanedustaja Mika Karin vieraana 11.2.

Kansanedustaja Mika Kari kutsui OAJ Päijät-Hämeen tapaamiseen keskustelemaan koulutusasioista. Tapaaminen pidettiin Seurahuoneen Tarattoriassa 11.2.2019. Mukana olivat puheenjohtaja Heli Pohjonen, alueasiamies Marko Varjos, varapuheenjohtaja Airi Aikio, taloudenhoitaja Eija Viitala, pääluottamusmies Esa Ukkola, OAJ- valtuutettu Anneli Vainik, hallituksen jäsen Hillevi Petman sekä Lahden oay:n ja LAston edustajat Mika Laitela ja Päivi Ivanoff-Lahtela. Tapaamisessa käytiin läpi kaikkien koultuusasteiden asioita ja keskustelu oli vilkasta. 

i

Vieraana Puhu Pekalle- tilaisuudessa 2.2.2019

OAJ Päijät-Hämeen edustajat puheenjohtaja Heli Pohjonen, alueasiamies Marko Varjos ja varapuheenjohtaja Laura Tarvonen kävivät Hämeen vihreiden kutsusta tapaamassa Vihreiden puheenjohtajaa Pekka Haavistoa Puhu Pekalle- tilaisuudessa 2.2.2019. OAJ Päijät-Häme sai pitää tilaisuudessa puheenvuoron koulutusasioista. Nostimme esille mm. koulutuksen resurssien ja koko koulutusketujun laadun takaamisen, lähiopetuksen tärkeyden ja opettajan merkityksen varhaiskasvatuksessa ja kaikilla koulutusasteilla. 

Laura Tarvonen, Heli Pohjonen ja Marko Varjos

OAJ Päijät-Häme pitämässä koulutuspuheenvuoroa

Vaalisaarnaajat- selfie

OAJ Päijät-Häme potretissa Pekka Haaviston kanssa

Educan vaikuttamistilaisuus 26.1.2019

KuvatekstiPotretti alueyhdistyksen tapaamisesta

Hämeen alueen kansanedustajaehdokkaat kutsuttiin mukaan Educan yhteydessä järjestettyyn verkostotapahtumaan. Ehdokkaille järjestettiin kuljetus Lahdesta ja he saivat esittäytyä bussissa ja kertoa vaalitavoitteistaan. Bussimatkalla he täyttivät haastattelulomakkeen, jonka perusteella tehtyjä esittelyjä on julkaistu Facebookissa. OAJ:n ohjelman päätteeksi alueyhdistyksen hallitus tapasi ehdokkaita ja keskusteli paikallisista koulutusasioista. Mukana reissussa olivat Tiina Edelman, Jenni Karjalainen, Hilkka Kemppi, Marju Markkanen, Juha Tapiola, Maarit Tuomi ja  Sari Sikkilä.

Kuvateksti

Puoluetoimistot ja ehdokkaat saivat kutsuja Educan verkostotapahtumaan ja OAJ Päijät-Hämeen tapaamiseen

Tammikuussa eduskuntavaaliehdokkaita ja puoluetoimistoja lähestyttiin henkilökohtaisella viestillä Facebookissa ja kutsuttiin mukaan Educan verkostotapahtumaan. Viestejä kertyi melkoinen määrä, lähes 60kpl.

ESS:a ja YLE Lahtea lähestyttiin vaalikirjeellä ja OAJ:n eduskuntavaalimateriaaleilla

Vaalikirje PJ:n tietokoneruudulla

Alkuvuodesta Etelä-Suomen Sanomia ja Yle Lahtea lähestyttiin vaalikirjeellä ja toimitettiin Ratkaisuja Suomelle- vihkoset tutustuttavaksi tulevia vaalijuttuja varten.

Koulutusleikkauspelit matkalla puoluetoimstoille

Pelit ja vaalimateriaalien pakkaus käynnissä

Viikolla 43 OAJ Päijät-Häme lähetti puolueiden Hämeen piiritoimistoille Mikko Tähkäsen kehittämän humoristisen Koulutusleikkaus- pelin sekä OAJ:n vaalimateriaalit.