Alueasiames Marko Varjoksen mielipidekirjoitus ESS:ssa

Maanantai 15.4.2019 klo 18:18


Oppilaitokset ovat tehneet parhaansa ja laadukasta opetusta on edelleen tarjolla. Eniten olen huolissani heikoimpien opiskelijoiden mahdollisuuksista luovia läpi opiskelun ja kohti ammattia. Opettajilla ei ole enää aikaa huolehtia oppilaista opetuksen pakollisten sisältöjen lisäksi.

Oppilaitoksilla on toki järjestelmät tukea niitä oppilaita, jotka tukea tarvitsevat. Aikaisemmin myös opettajilla oli opetuksen ohessa mahdollisuus katsoa nuoren perään isä- tai äitimäisellä otteella. Tämä eräänlainen piilo-opetussuunnitelman mukainen toiminta ei ollut kirjoitettu mihinkään opetussuunnitelmaan tai toimintaohjeeseen. Se oli jokaisella opettajalla sisäänkirjoitettu tapa toimia.

Nyt tuohon ei ole enää aikaa. Moni opettaja tekee sitä silti ja uupuu tehdessään ylimääräistä työtä, jolle ei ole aikaa eikä siitä saa korvausta. Tehokkuusajattelu on vallannut koulutuksen ja reformit näyttävät paperilla hyvältä. Alle jää kuitenkin moni karu totuus nuoren putoamisesta kelkasta.

Nämä putoamiset eivät näy heti tilastoissa. Ihmiset alkavat niitä kyllä jo kokea ja myöhemmin nähdään, että Suomi on menettänyt mahdollisuuksiaan pärjätä globaalissa kilpailussa. Siinä kilpailussa pieni maa pärjää vain olemalla osaamisen ja sivistyksen huippumaa.

Suomella ei kerta kaikkiaan ole varaa jättää koulutusasioita heitteille kolmatta kautta peräjälkeen. Vaalikojuilla ja tapahtumissa ehdokkaat laidasta laitaan kyllä taas lupailevat, ettei näin tule käymään ja koulutukseen satsataan jälleen.

Asian tärkeydestä ollaan herttaisen yksimielisiä puolueesta riippumatta. Siksi nyt on aika myös lunastaa nämä lupaukset hallitusneuvotteluissa ja viedä ne hallitusohjelmaan sekä toteutukseen seuraavalla hallituskaudella.

Marko Varjos 

#koulutusratkaisee