Ääntä kohti-karkkeja jaossa jäsenyhdistysten tapahtumiin ja vaikuttamistilaisuuksiin

Sunnuntai 17.2.2019 klo 18:38

Eduskuntavaalit lähestyvät! OAJ Päijät-Hämeellä on maistuvia vaalituotteita, nimittäin Ääntä kohti- vaalikarkit. Ääntä kohti- slogan valittiin yhdistysten joulutapaamisessa keksimien vaihtoehtojen joukosta. Yhdistykset voivat noutaa karkkeja ja OAJ:n vaaliesitteitä omiin tapahtumiinsa ja vaikuttamistilaisuuksiinsa Vuorikadun toimistolta. Noudosta voi sopia toimistosihteeri-Hillevin kanssa.

Muistattehan myös vaalisaarnaaja-haasteen. OAJ Päijät-Häme hastaa jäsenyhdistykset vaaliteltoille tapaamaan ehdokkaita. Ottakaa tapaamisesta selfie/valokuva ja toimittakaa se tiedottajalle (tiedottaja@oajpaijathame.fi) julkaistavaksi. 
#koulutusratkaisee

FB_IMG_1550402203280.jpg

Pekka Haavistoa ja Mika Karia tapaamassa

Sunnuntai 17.2.2019 klo 12:50

OAJ Päijät-Hämeen edustajat puheenjohtaja Heli Pohjonen, alueasiamies Marko Varjos ja varapuheenjohtaja Laura Tarvonen kävivät Hämeen vihreiden kutsusta tapaamassa Vihreiden puheenjohtajaa Pekka Haavistoa Puhu Pekalle- tilaisuudessa 2.2.2019. OAJ Päijät-Häme sai pitää tilaisuudessa puheenvuoron koulutusasioista. Nostimme esille mm. koulutuksen resurssien ja koko koulutusketujun laadun takaamisen, lähiopetuksen tärkeyden ja opettajan merkityksen varhaiskasvatuksessa ja kaikilla koulutusasteilla. 

FB_IMG_1550414742044.jpg
FB_IMG_1550414728321.jpg


FB_IMG_1549177166730.jpg

Kansanedustaja Mika Kari kutsui OAJ Päijät-Hämeen tapaamiseen keskustelemaan koulutusasioista. Tapaaminen pidettiin Seurahuoneen Tarattoriassa 11.2.2019. Mukana olivat puheenjohtaja Heli Pohjonen, alueasiamies Marko Varjos, varapuheenjohtaja Airi Aikio, taloudenhoitaja Eija Viitala, pääluottamusmies Esa Ukkola, OAJ- valtuutettu Anneli Vainik, hallituksen jäsen Hillevi Petman sekä Lahden oay:n ja LAston edustajat Mika Laitela ja Päivi Ivanoff-Lahtela. Tapaamisessa käytiin läpi kaikkien koultuusasteiden asioita ja keskustelu oli vilkasta. 

MVIMG_20190211_160741.jpgMVIMG_20190211_160815.jpgKiitos kaikille mukana olleille aktiivisesta keskustelusta!

 

Koulutusta uusille toimijoille

Sunnuntai 17.2.2019 klo 12:06

Uusi puheenjohtaja tai sihteeri! Lähde kouluttautumaan ja verkostoitumaan Tampereelle 15.-16.3. OAJ Päijät-Häme maksaa matkakulu ja ansionmenetykset perjantailta. 

Kutsu_koulutukseen_15.-16.3.20192.docx

Esittelyssä Juha Tapiola

Sunnuntai 17.2.2019 klo 11:51

FB_IMG_1550396839357.jpg

OAJ Päijät-Hämeen hallitusväki tapasi Hämeen vaalipiirin kansanedustajaehdokkaita Educa-messuilla 26.1.2019.

Esittelyssä heistä tänään JUHA TAPIOLA (Vihreät)

1. Jos sinusta tulee kansanedustaja, minkä koulutukseen liittyvän epäkohdan haluat laittaa kuntoon ihan ensimmäisenä?
V: Ammatillisen koulutuksen leikkaukset tulee perua. Sipilän hallituksen 190 milj.€ leikkaukset ovat heikentäneet entisestään ammatillisten oppilaitosten mahdollisuutta tarjota koulutusta. Lähiopetustuntien määrää tulee lisätä.

2. Millaisilla toimilla edistäisit sitä, että sisäilmaongelmat saadaan tässä maassa oikeasti kuntoon?
V: Ongelmiin tulee puuttua viipymättä ja niistä on tiedotettava avoimesti. Rakentamisen laatuun ja vastuisiin tulee saada parannus. Rakentamisen kuivaketju tulee varmistaa ja materiaalien yhteensopivuus tulee selvittää etukäteen. Laatuvaatimuksia on lisättävä myös ylläpitoon.

3. Millä keinoilla päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin palautetaan työrauha?
V: Käytetään arvostavaa vuorovaikutusta kaikkien päiväkodeissa/kouluissa toimivien kesken. Turvataan resurssit laadukkaaseen opetukseen ja kasvatukseen. Varmistetaan riittävät tukitoimet erityisiä tilanteita varten. Kehitetään yhteistyötä kotien kanssa.

4. Terveisesi Päijät-Hämeen opettajille!
V: Pitäkää suomalainen koulutus jatkossakin maailman huipulla. Älkää vaalien alla tuijottako vain ehdokkaiden puheisiin ja lupauksiin. Selvittäkää eri puolueiden toiminta aiemmilta vuosilta.

#koulutusratkaisee

Koulutuksen rahoitustasoa ja oppilaitosten sisäilmaongelmia ratkottava kansallisilla ohjelmilla

Maanantai 11.2.2019 klo 10:26

Lähes kaikki eduskuntapuolueet ovat sitä mieltä, että koulutukselle tarvitaan pitkän aikavälin kasvuohjelma rahoitustason nostamiseksi. Tätä mieltä ovat OAJ:n ja Opettaja-lehden kyselyssä kaikki puolueet yhtä lukuun ottamatta. Siniset eivät ole esityksestä samaa eivätkä eri mieltä.

 

 Valtiovarainministeriö esitti juuri, että valtiontaloutta pitäisi sopeuttaa 2 miljardilla eurolla. Puolueiden vastaukset osoittavat, että ne eivät halua leikata tulevilta sukupolvilta, vaan investoida koulutukseen ja osaamiseen. Koulutus onkin paras keino vastata oman maamme ja ihmiskunnan suuriin kysymyksiin aina ilmastonmuutoksesta lähtien, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen muistuttaa.

 

 Koulutuksen perusta pitää saada kuntoon investoimalla perusopetukseen 200 miljoonaa euroa rahoituspohjaan. Sillä saataisiin lisää erityisopettajia opintopolun alkupäähän sekä lisää oppitunteja ja ohjausta.  

 

Näkemykset toiselle asteelle ulottuvasta oppivelvollisuudesta, yksityisen varhaiskasvatuksen voitontavoittelusta sekä koulukohtaisten opettajamitoitusten kirjaamisesta lakiin nousivat kyselyssä selkeästi puolueita erottaviksi tekijöiksi.

 

Toiselle asteelle ulottuvaa oppivelvollisuutta kannattavat vihreät, sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto. – Kaikki puolueet ovat yksimielisiä siitä, että jokaiselle nuorelle pitää taata toisen asteen tutkinto, mutta näkemykset keinoista eriytyvät. Työllisyysasteen pysyvä nosto edellyttää, että on opiskeltava vähintään toisen asteen tutkinto, Luukkainen korostaa.

 

Voitontavoittelua yksityisessä varhaiskasvatuksessa rajoittaisivat vihreät, sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto sekä lisäksi siniset ja perussuomalaiset.

 

 Yksityinen varhaiskasvatus on julkisesti rahoitettua, mutta yksityiset palveluntarjoajat voivat toimia eri pelisäännöin kuin kunnalliset toimijat. Ne voivat periä korkeampia asiakasmaksuja, valikoida asiakkaansa ja tinkiä todellisesta henkilöstömitoituksesta supistamalla avustavan henkilökunnan määrää. Lapsille on turvattava oikeus yhdenvertaisesti toteutettuun varhaiskasvatukseen, Luukkainen katsoo.

 

Ammatillisen koulutuksen ahdinko huomattu

 

Suurin osa puolueista reagoisi ammatillisen koulutuksen vähentyneeseen opetuksen määrään. Kokoomusta ja Rkp:ta lukuun ottamatta kaikki muut puolueet ovat sitä mieltä, että ammattiin opiskelevalla tulisi olla säädetty oikeus kokonaisiin opiskelupäiviin ja -viikkoihin.

 

 Ammatillisen koulutuksen alasajo oli kohtalokas virhe, jonka korjaustoimet on kirjattava hallitusohjelmaan. Työllisyysasteen nostaminen ja osaajapulan ratkaiseminen edellyttävät laadukasta ammatillista koulutusta, Luukkainen tähdentää.

 

Kaikki puolueet kokoomusta lukuun ottamatta haluavat sisäilmaongelmien korjaamiseksi kansallisen rahoitusohjelman.

 

Yksikään puolue ei vastusta ajatusta siitä, että jatkuvan ja elinikäisen oppimisen tueksi otettaisiin käyttöön osaamisseteli. Kaikki puolueet pitäisivät myös opettajien kelpoisuusvaatimukset vähintään nykyisellä tasolla.

 

Tammikuun puolivälissä tehdyn kyselyn tulokset on koottu oheiseen taulukkoon. Aiheesta laajemmin 8.2. ilmestyvässä Opettaja-lehdessä.

 

Lisätiedot:

puheenjohtaja Olli Luukkainen, OAJ, puh. 0500 652 872

koulutusjohtaja Heljä Misukka, OAJ, puh. 050 528 6682

Kymmenen_kysymysta_puolueille.jpg

Esittelyssä Jenni Karjalainen

Keskiviikko 6.2.2019 klo 15:57

FB_IMG_1549461255832.jpg

OAJ Päijät-Hämeen hallitusväki tapasi Hämeen vaalipiirin kansanedustajaehdokkaita Educa-messuilla 26.1.2019.

Esittelyssä heistä tänään JENNI KARJALAINEN (VAS)

1. Jos sinusta tulee kansanedustaja, minkä koulutukseen liittyvän epäkohdan haluat laittaa kuntoon ihan ensimmäisenä?
V: Ihan ensimmäisenä haluaisin ryhtyä toimeen sen suhteen, että saisimme aidosti maksuttoman toisen asteen. Toisen asteen tutkinnon hankkiminen ei missään nimessä saisi jäädä materiaalikustannuksista kiinni.

2. Millaisilla toimilla edistäisit sitä, että sisäilmaongelmat saadaan tässä maassa oikeasti kuntoon?
V: Kiinnittäisin huomiota rakennusten ylläpitoon ja huoltoon ja erityisesti siihen, että niitä ei laiminlyödä kustannuksista säästämällä. Myös realistisempien aikataulujen laatiminen on tärkeää, jotta kiire ja paine eivät varmasti vaikuta olennaisesti lopputulokseen.

3. Millä keinoilla päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin palautetaan työrauha?
V: Näkisin, että ryhmäkokojen pienentäminen on tässä tärkeässä osassa. Yli 3-vuotiaiden päiväkotiryhmissä tulisi olla yksi aikuinen seitsemää lasta kohti ja perusasteelle tarvitaan opettajamitoitus, jota laatiessa tulee kuunnella kasvatuksen ammattilaisia.

4. Terveisesi Päijät-Hämeen opettajille!
V: Jaksamista ja iloa arkeen! Toivon todella, että seuraava hallitus ymmärtää, kuinka monella tasolla laadukas koulutus on meille tärkeä.

#koulutusratkaisee

OAJ Päijät-Hämeen kevään toimintakalenteri

Keskiviikko 6.2.2019 klo 12:32

8.1. Ammatillisten jäsenyhdistysten aktiivien keskustelutilaisuus

(aiheena työnantajakotaisen yhdistyksen perustaminen)

9.1. Alueyhdistyksen vaalivaikuttamistoimikunnan kokous

17.1. Alueyhdistyksen työvaliokunnan kokous

24.1. AMK- jäsenilta

26.1. EDUCA- eduskuntavaalivaikuttamistilaisuus eduskuntavaaliehdokkaille

28.1. Alueyhdistyksen hallituksen kokous

4.2. Alueyhdistyksen hallituksen työseminaari/teemakokous (aiheena valtuustovaalivaikuttaminen ja työhyvinvointi)

11.2. Mika Karin tapaaminen

4.3. Edunvalvontajaos

19.2. Vaalikahvila- vaikuttamistilaisuus eduskuntavaaliehdokkaille

21.2. Jäsentilaisuus hyvinvoinnista: Tuija Piepponen, LAMK (Mukkulankatu)

5.3. Ammatillisten opettajien tapaaminen (amm. jaos)

6.3. Opettajataustaisten työsuojeluvaltuutettujen ja- asiamiesten

tapaaminen

12.3. Alueyhdistyksen työvaliokunnan kokous

13.3. YSI- opettajien tapaaminen (YSI- jaos)

15.-16.3. Uusien puheenjohtajien ja sihteereiden koulutus

19.3. Varhaiskasvatuksen opettajien tapaaminen (vk-jaos)

20.3. Alueyhdistyksen hallituksen kokous

27.3. Ääntä kohti-vaalileffailta jäsenille ja puolueiden valitsemille ehdokkaille

1.-2.4 Alueelliset luottamusmiespäivät (Päijät-Häme, Kanta-Häme)

9.4. Eläketietoilta

25.4. Alueyhdistyksen työvaliokunnan kokous

25.4. Vuosikokous Heinolassa

8.5. Alueyhdistyksen hallituksen kokous

13.5. Ammatillisten opettajien tapaaminen

14.5. Edunvalvontajaos

31.5. Ammatillisten opettajien Etkot

1.6. Schools out

15.-19.7. Suomi-Areena, kyyti jäsenistölle tapahtumaan yhtenä päivänä

4.-5.11. Alueelliset yhteistoiminnan neuvottelupäivät (Päijät-Häme, Kanta-Häme, Pirkanmaa)

Elekieli tukena vai tukkona?!!

Keskiviikko 6.2.2019 klo 10:29

Kehonkielen ja puheäänen sekä asenteen vaikutus vuorovaikutuksessa ja omassa hyvinvoinnissa.

21.2.2019

Lahden ammattikorkeakoulu,

Mukkulankatu 19 B, 15210 Lahti

Sisäänkäynti Lamkin päädystä

17.00 ruokailu

18.00-19.30 Tuija Piepponen

Sitovat ilmoittautumiset 12.2.2019 mennessä oaj.paijat-hame@phnet.fi ,

Paikkoja rajoitetusti. Koulutus toteutetaan yhteistyössä TJS-opintokeskuksen kanssa. Mahdolliset perumisesta tai perumatta jättämisestä aiheutuneet kustannukset laskutetaan ilmoittautumisen tehneeltä jäseneltä.

Esittelyssä Sari Sikkilä

Maanantai 4.2.2019 klo 20:33

FB_IMG_1549305088581.jpg

OAJ Päijät-Hämeen hallitusväki tapasi Hämeen vaalipiirin kansanedustajaehdokkaita Educa-messuilla 26.1.2019.

Esittelyssä heistä tänään SARI SIKKILÄ (PS)

1. Jos sinusta tulee kansanedustaja, minkä koulutukseen liittyvän epäkohdan haluat laittaa kuntoon ihan ensimmäisenä?
V: Resurssit kuntoon: lapsen kehityksen tukeminen varhaiskasvatuksessa, peruskoulun tavoitteiden toteutuminen peruskoulussa, II-asteen tason nostaminen, lähiopetuksen riittävyys, opettajien jaksamisen tukeminen, jatkokoulutus, hyvä kehitystaso, satsaus kehitykseen Suomessa.

2. Millaisilla toimilla edistäisit sitä, että sisäilmaongelmat saadaan tässä maassa oikeasti kuntoon?
V: 1) Rakennustarkastus ja huolto kriminalisointi: joku vastaa.
2) Sairastuneille tautiluokitus:sosiaaliturva, kuntoutus.
3) Määrärahaa tutkimukseen, evakkorakennuksia?

3. Millä keinoilla päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin palautetaan työrauha?
V: Pienemmät ryhmäkoot, nopeat reagoinnit ongelmiin, riittävä henkilöstö, opettajien auktoriteetin tukeminen, yhteistyö koti - koulu - viranomaistaho.

4. Terveisesi Päijät-Hämeen opettajille!
V: Lapsissa ja nuorissa on Suomen tulevaisuus! Te olette tärkeässä osassa tulevaisuutta tehtäessä. Voimia ja sitkeyttä, toivottavasti teille saadaan rahaa ja resursseja jaksaaksenne innostaa lapsia opiskelussa ja luovasti monipuolistaa oppimista.

#koulutusratkaisee

Esittelyssä Tiina Edelman

Sunnuntai 3.2.2019 klo 21:15

FB_IMG_1549221342066.jpg

OAJ Päijät-Hämeen hallitusväki tapasi Hämeen vaalipiirin kansanedustajaehdokkaita Educa-messuilla 26.1.2019.

Esittelyssä heistä tänään TIINA EDELMAN (Vihreät)

1. Jos sinusta tulee kansanedustaja, minkä koulutukseen liittyvän epäkohdan haluat laittaa kuntoon ihan ensimmäisenä?
V: Digitaalisesta opiskelusta paluuta perinteiseen kirjoittamiseen ja kirjoihin - monisteet eivät korvaa kirjaa. Uusi OPS edellyttää jo pieneltä lapselta itseohjautuvuutta. Kaikki eivät ole tähän valmiita ja se eriarvoistaa ja syrjäyttää. Lapsella on oikeus opetukseen, säilytetään se kaikkien uudistusten keskellä. "Perusasiat kuntoon! Silloin ei kikkakolmosia tarvita!" -Tiina Edelman-

2. Millaisilla toimilla edistäisit sitä, että sisäilmaongelmat saadaan tässä maassa oikeasti kuntoon?
V: Ongelmaa ei tule hävetä ja lakaista maton alle, syyt ovat menneisyyden päätöksissä ja rakennustavassa. Rakennustapa pitää päivittää, kilpailutukset hoidettava huolellisesti ja ammattitaidolla. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat avainasioita. Oireilevia ei pidä syyllistää vaan heidän huolensa pitää ottaa tosissaan. Tietotaidon vaihtoa kuntien kesken lisättävä.

3. Millä keinoilla päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin palautetaan työrauha?
V: Opettajuuden professio pitää palauttaa! Opettajien pitää omilla teoilla lunastaa auktoriteettinsa. Rauhaa tulee vaatia. Lapset seuraavat esimerkkiä. Opettajien ja rehtoreiden tulee olla esimerkillisiä johtajia, joiden suojaavien siipien alla on turvallista kasvaa yhteiskuntamme tasa-arvoiseksi ja arvostetuksi jäseneksi. Koulu tukee kasvatusta, vastuu on kotona. Lauma on yhtä heikko kuin sen heikoin jäsen. Tukekaa heikkoja ja arvostakaa ja kunnioittakaa toisianne. Lapsissa on tulevaisuutemme.

4. Terveisesi Päijät-Hämeen opettajille!
V: Tsemppiä! Työnne on raskasta ja vastuullista. Ihanne opettajan työstä saattaa olla kaukana todellisuudesta. Muistakaa iloita pienistä asioista. Arvostakaa työtänne - olette paljon vartijoina ja teidät muistetaan läpi koko ihmisen elämän.

#koulutusratkaisee

Esittelyssä Marju Markkanen

Sunnuntai 3.2.2019 klo 20:11

FB_IMG_1549217521183.jpg

OAJ Päijät-Hämeen hallitusväki tapasi Hämeen vaalipiirin kansanedustajaehdokkaita Educa-messuilla 26.1.2019.

Esittelyssä heistä tänään MARJU MARKKANEN (SDP),
kasvatustieteen tohtori, rehtori, luokanopettaja, englannin aineenopettaja, montessoriohjaaja.

1. Jos sinusta tulee kansanedustaja, minkä koulutukseen liittyvän epäkohdan haluat laittaa kuntoon ihan ensimmäisenä?
V: Sekä yksilön että yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta meillä ei ole varaa nuoriin, jotka jäävät pelkän peruskoulutuksen varaan. Oppivelvollisuutta on pidennettävä, toinen aste on saatava aidosti maksuttomaksi ja kouluihin on palautettava riittävät resurssit, jotta opettajat pystyvät tukemaan riittävästi erilaisia oppijoita. Tiedot ja taidot tulee olla riittävät toiselle asteelle.

2. Millaisilla toimilla edistäisit sitä, että sisäilmaongelmat saadaan tässä maassa oikeasti kuntoon?
V: Kaupunkien prioriteetiksi tulee saada se, että ihmisten tulee voida oppia ja työskennellä terveissä tiloissa. Uusiin monitoimitaloihin tulee investoida (kuten nyt vihdoin Lahdessa tehdään) ja talojen huolellinen peruskorjausväli ei saa venyä liian pitkäksi. Ammattitaitoiseen kiinteistöhuoltoon tulee panostaa.

3. Millä keinoilla päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin palautetaan työrauha?
V: Koulujen ryhmäkoot on oltava pienemmät ja ammattitaitoista henkilökuntaa on oltava riittävästi, jotta oppilaan kohtaamiseen, opettamiseen ja tukemiseen on riittävästi aikaa. Jatkuvat uudistukset ja muutosvaatimukset on lopetettava - pitkäjänteiselle työlle ja kehitykselle on annettava aikaa.

4. Terveisesi Päijät-Hämeen opettajille!
V: Eduskuntaan tarvitaan kasvatus- ja opetusalan ammattilaisia viemään meille tärkeitä asioita eteenpäin. Aitoa osaamista, tahtoa ja tiedolla johtamista tarvitaan. Äänestä opettajaa, äänestät aidosti koulutuksen puolesta!

#koulutusratkaisee

Yhdistystietokoulutus UUSILLE puheenjohtajille ja sihteereille 15.-16.3.2019

Torstai 31.1.2019 klo 12:09

OAJ Pirkanmaa järjestää kolmen alueen (OAJ Kanta-Häme, OAJ Pirkanmaa ja OAJ Päijät-Häme) yhteisen yhdistystietokoulutuksen UUSILLE puheenjohtajille ja sihteereille 15.-16.3.2019  

 

Koulutuksen kohderyhmä: OAJ Kanta-Hämeen, OAJ Pirkanmaan ja OAJ Päijät-Hämeen yhdistysten uudet puheenjohtajat ja sihteerit

Aika: Koulutus alkaa perjantaina 15.3.2019 klo 9:30 ja päättyy lauantain 16.3.2019 klo 12:30 alkavaan lounaaseen

Paikka: Holiday Club Tampereen kylpylä, Lapinniemenranta 12, Tampere

Tavoite: Koulutuksen aikana opit johtamaan toimintaanne niin, että kaikilla on yhteinen käsitys perustehtävästänne sekä toiminnan tavoitteista ja työnjaosta. Saat hallituksen työskentelyyn luovia ja päätöksentekoa nopeuttavia välineitä. Tämä helpottaa työtäsi ja jaksamistasi. Ymmärrät mitä sinulta odotetaan ja mitkä ovat puheenjohtajan valta ja vastuut.

Vastuukouluttajana toimii OAJ Pirkanmaa

Jokainen alueyhdistys välittää koulutuskutsun omille yhdistyksilleen.

Koulutuksen ilmoittautumiset ovat sitovat ja aiheettomista peruutuksista peritään järjestäjälle aiheutuneet kustannukset.

Oma alueyhdistys korvaa perjantain osalta mahdolliset ansionmenetykset sekä matkakulut.

Majoitus on 2-hengen huoneissa. Mikäli haluaa majoittua 1-hengen huoneessa, tulee osallistujan maksettavaksi 1-hengen huoneen lisämaksu.

Sitovat ilmoittautumiset alla olevan linkin kautta 14.2.2019 mennessä:

https://my.surveypal.com/Yhdistystietokoulutus15.-16.3.2019

 

Alustava ohjelma perjantaina 15.3.2019:

 

Klo 9:30                             Aamukahvi ja ilmoittautuminen

Klo 9:50                             Koulutuksen avaus

Klo 10:00 – 16                  Koulutusta: TJS Opintotukikeskuksen opintojohtaja Merja Hanhela

                                            Orientoituminen, TJS-tuen esittely

                                            Lounas n. klo 12

                                            Ryhmädynamiikka; valta ja vastuut

                                            Motivointi

                                            Sopivassa välissä iltapäiväkahvit ja majoittuminen

Klo 16:15-17:45               Koulutusta: Viestinnän aalloilla, OAJ Pirkanmaan tiedottaja Tiia-Pauliina Ahokangas

Klo 18                                Mahdollisuus kylpylässä käyntiin

Klo 20                                Illallinen

 

Alustava ohjelma lauantaina 16.3.2019:

 

Klo 7:30 – 9:30                 Hotelliaamiainen

Klo 8:00 -                           Mahdollisuus kylpylässä käyntiin ennen koulutusta

Klo 9:30 – 12:30              Koulutusta:

OAJ:n eduskuntavaalitavoitteet, OAJ Pirkanmaan alueasiamies Arto Kauppinen

Ajankohtaiskatsaus ja ennakkokysymysten purku, OAJ Pirkanmaan puheenjohtaja Matti Helimo

Klo 12:30                           Päätöslounas

 

                                            Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

 

Lisätiedot:                         toimisto@oajpirkanmaa.fi

Ilmoittautumisvahvistus lähetetään ilmoittautumisajan päätyttyä viikon 7 lopussa.

Akavalaiset terveys- ja opetusalan liitot karsisivat alalle soveltumattomia soveltuvuuskokeilla

Torstai 31.1.2019 klo 12:00

Jos jo oppilaitoksen hakuvaiheessa  todetaan, että hakija on alalle soveltumaton eikä tällä ole riittäviä edellytyksiä selviytyä opinnoista, koulutuksen järjestäjän on voitava jättää hakija valitsematta. Hakijoiden soveltuvuus on testattava aloilla, joissa työntekijät ovat vastuussa toisten ihmisten terveydestä ja turvallisuudesta.

 

Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry sekä Opetusalan Ammattijärjestö OAJ vaativat hallitusta viemään vielä kuluvalla hallituskaudella päätökseen esityksen asetusmuutoksesta, jonka mukaan hakija voitaisiin jättää valitsematta, jos tämä jää pisteittä pääsy- tai soveltuvuuskokeessa.

 

– Karsiva opiskelijavalinta oli aiemmin mahdollista. Siitä asti kun se viime hallituskaudella poistettiin, sitä on toivottu takaisin potilas- ja asiakasturvallisuuden sekä palveluiden laadun näkökulmasta. Turvallisuus on ehdoton vaatimus sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalalla. Siitä ei voida tinkiä myöskään liikenteen ammattitehtävissä, järjestöt muistuttavat.

 

– Soveltuvuuskoe ei voi olla millainen tahansa. Niitä tulisi kehittää valtakunnallisesti esimerkiksi Opetushallituksen johdolla koulutuksen järjestäjien, opettajien, testauksen ammattilaisten ja työelämän välisenä yhteistyönä. Yhtenä osana soveltuvuuskokeessa on oltava opettajan tekemä haastattelu.

 

Jos hakija saisi kokeessa nolla pistettä, eikä tulisi valituksi, koulutuksen järjestäjä antaisi neuvontaa ja ohjausta, millä pyrittäisiin löytämään hakijalle paremmin sopiva tutkinto tai koulutus. Käytännössä tämän työn tekisivät opinto-ohjaajat ja opettajat. Tarkoituksena olisi, että jokaiselle löytyy opiskelupaikka.

 

Toimivan ohjauksen esteenä on 45 miljoonan euron eli 700 opinto-ohjaajan vajaus. Näin kaukana ollaan tavoitteesta, jonka mukaan yhdellä opinto-ohjaajalla saisi olla ohjausvastuullaan enintään 200 opiskelijaa.

 

– Turvallisuus paranisi, keskeyttämisten määrä vähenisi ja työllistyminen nopeutuisi, kun oma ala löytyisi nopeammin. Tämä säästäisi yhteiskunnan varoja ja auttaisi myös opiskelijaa eteenpäin.

 

Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry ja OAJ kiinnittävät huomiota myös lähiopetuksen vähentymisestä johtuviin ongelmiin. Opiskelijat tulevat työpaikoille yhä heikommalla teoriaosaamisella. Opettajien ohjausresursseja ammatillisessa koulutuksessa on karsittu, ja tuki työpaikoille on vähentynyt tuntuvasti.

 

Lisätiedot:

toiminnanjohtaja Kukka Junno, Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry, puh. 040 507 3648

koulutusasiainpäällikkö Nina Lahtinen, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, puh. 050 341 3964

Esittelyssä Maarit Tuomi

Tiistai 29.1.2019 klo 20:30

photo_editor_ds_1548776096010.jpg

1. Jos sinusta tulee kansanedustaja, minkä koulutukseen liittyvän epäkohdan haluat laittaa kuntoon ihan ensimmäisenä?
V: Riittävät resurssit pitää taata, jotta voimme turvata koulutuksen ja osaamisen tason myös tulevaisuudessa. Syrjäytymiseen pitää löytää vaikuttavat keinot. Oppilashuoltoon (kouluterveydenhuoltoon) panostettava.

2. Millaisilla toimilla edistäisit sitä, että sisäilmaongelmat saadaan tässä maassa oikeasti kuntoon?
V: Kunnossapidosta, huollosta, urakoinnista/rakentamisesta vastaavat tahot saatava laiminlyönneistään ja virheistään vastuuseen. Laki sallisi tämän, mutta käytännössä sanktiot ovat vähäisiä.

3. Millä keinoilla päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin palautetaan työrauha?
V: Pienemmät ryhmäkoot, erityisen tuen tarpeen lapsille riittävät resurssit (esim. avustajia). Perheiden tuki matalalla kynnyksellä, moniammatillinen yhteistyö, jossa tiedonkulku eri viranhaltijoiden välillä tärkeää (lastensuojelu, mielenterveyspalvelut, päihdepalvelut).

4. Terveisesi Päijät-Hämeen opettajille!
V: Toivon tiivistä yhteistyötä/kontakteja eduskuntaryhmäämme ja tuleviin kansanedustajiin.

Maaritin koyisivut löyyyvät osoitteesta www.maarittuomi.net ja Facebook https://www.facebook.com/tuomimaarit/

OAJ Päijät-Häme esittelee Educassa mukana olleita ehdokkaita

Tiistai 29.1.2019 klo 20:19

OAJ Päijät Häme järjesti Hämeen vaalipiirin eduskuntavaaliehdokkaille kuljetuksen Educa-messuille ja OAJ:n järjestämään verkistotapahtumaan. Reissussa oli mukana jäseniä ja matkalla kuultiin ehdokkaiden esittelyitä ja ahatuksia koulutuksesta. Kutsun ottivat vastaan Tiina Edelman (vihr.), Jenni Karjalainen (vas.), Hilkka Kemppi (kesk ), Marju Markkanen (sdp), Sari Sikkilä (ps), Juha Tapiola (vihr.) Maarit Tuomi (ps). Lämmin kiitos osallistumisesta ja kiinnostuksesta koulutusta kohtaan.

Tuija Piepposen luento tulossa!

Perjantai 25.1.2019 klo 11:16

Koulutustyöryhmä nostaa tänä vuonna jalustalle työhyvinvoinnin. 21.2. jaksamisen puolesta saapuu puhumaan Tuija Piepponen. Mukaan mahtuu paljon porukkaa, lisää tietoa on tulossa. Save the date!

LAMK:in opettajien edunvalvontailta

Perjantai 25.1.2019 klo 11:15

LAMK:in opettajat viettivät 25.1.2019 pakkaspäivän iltaa edunvalvonnan ajankohtaisten aiheiden parissa. Tietoa välittämässä OAJ:n erityisasiantuntija Hannele Louhelainen ja korkeakouluasiamies Pasi Repo.50766509_2080586771978290_4282227937668759552_n.jpg50758828_2080586741978293_6767195701878194176_n.jpg

Puoluejohtajat OAJ:n vaalitentissä 26.1. klo 11.30-13, Educa

Keskiviikko 23.1.2019 klo 9:13

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ järjestää suuren koulutuskeskustelun Educa-tapahtumassa lauantaina 26.1. klo 11.30–13 Messukeskuksen Visio-salissa.

 

Puoluejohtajilta kysytään, miten koulutusta, kasvatusta ja tutkimusta pitäisi kehittää seuraavalla hallituskaudella.

Millaisella oppimisella turvataan maan kilpailukyky ja taataan riittävä määrä ammattitaitoista työvoimaa? Mitä oppivelvollisuudelle pitäisi tehdä, ja mikä olisi seuraava askel varhaiskasvatuksessa? Entä miten menee ammatillisella koulutuksella reformin ja jättileikkausten jälkeen? Tilaisuuden opettajayleisöä kiinnostaa kuulla myös, mitä seuraavalta hallitukselta voi odottaa työmarkkinapöytään.

 

Keskustelua voi seurata suorana OAJ:n Facebook-sivulta https://www.facebook.com/oajry/

Juontajana toimii MTV:n politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki avustajanaan OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka. Paneelin lopulla OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen käyttää oman tiivistävän puheenvuoronsa.

 

Tuhatpäisen opettajayleisön eteen nousevat kansanedustaja Tuomo Puumala, Kesk., valtiovarainministeri, puheenjohtaja Petteri Orpo, Kok., kansanedustaja Sirpa Paatero, SDP, Eurooppa- kulttuuri- ja urheiluministeri, puheenjohtaja Sampo Terho, Sin., europarlamentaarikko, puheenjohtaja Jussi Halla-aho, PS, kansanedustaja, puheenjohtaja Pekka Haavisto, Vihr., kansanedustaja, 1. varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen, Vas., kansanedustaja, puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, RKP ja kansanedustaja, puheenjohtaja Sari Essayah, KD. 

 

Educa on opetus- ja kasvatusalan suurin ammattitapahtuma, jossa viime tammikuussa vieraili yli 17 800 kävijää, https://educa.messukeskus.com/

 

 

Eduskuntavaaliaiheinen OAJ:n media-aamu 7.2.

 

OAJ järjestää eduskuntavaaliaiheisen media-aamiaisen torstaina 7.2. klo 9.00 Hotel Scandic Simonkentässä. Käymme läpi lähestyviä eduskuntavaaleja koulutuksen, kasvatuksen, tutkimuksen sekä työmarkkinoiden näkökulmasta. Paikalla ovat OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, koulutusjohtaja Heljä Misukka ja koulutuspoliittinen asiantuntija Suvi Pulkkinen.

 

Tilaisuus sopii kaikille vaaleja seuraaville ja vaaliaiheisia juttuja suunnitteleville toimittajille. Lisää OAJ:n edustavaaliteemoista sivuillahttps://www.oaj.fi/politiikassa/koulutus-ratkaisee/

 

Ilmoittautumiset OAJ:n media-aamuun 6.2. mennessä:

 

Heikki Sahlman

Viestintäpäällikkö

PL 20, 00521 Helsinki

Käyntiosoite: Kellosilta 7

puh. 040 562 4510

www.oaj.fi

Educa-risteilyllä vielä tilaa!

Torstai 17.1.2019 klo 9:54

OAJ-risteily-jopo-1170x536px_.jpg

OAJ-risteily tulee – lähde mukaan! Nyt on korkea aika varata paikka OAJ-risteilylle! Matka alkaa heti Educan jälkeen lauantaina 26. tammikuuta, paluu Helsinkiin on seuraavana päivänä eli 27. tammikuuta. Yli 1 500 odottaa lähtöä jo innokkaasti, mutta sinä mahdut vielä mukaan.

Luvassa huippuohjelmaa ja parasta seuraa – ehkä myös Jopo! Kaikkien risteilijöiden kesken arvotaan Jopo-pyörä kevätseikkailuihin. Esiintyjinä mm. Ressu Redford, bilebändinä Joku Paikallinen Bändi ja lisäksi yleisöä viihdyttää stand up -koomikko Mikko Vaismaa.

Myymälät ovat täynnä houkuttelevia tarjouksia. Saat jäsenetuna 10 euron ostohyvityksen laivan myymälöissä, kun kertaostos on vähintään 100 euroa. Sunnuntaina voit myös saada ainutlaatuisen leffaelämyksen laineilla! Elokuvana on supersuosittu kotimainen Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja. Näytöksiä on kaksi. Risteilyvaraukset matkavekka.fi

AMK:n edunvalvontailta

Tiistai 8.1.2019 klo 8:26

Edunvalvonnan ajankohtaisuudet ammattikorkeakoulussa

 

24.1.2019

Scandic Lahti  Vesijärvenkatu 1, 15100 Lahti

 

16.30 ruokailu

17.15-19.00 edunvalvonnan ajankohtaisuudet

OAJ Hannele Louhelainen ja Pasi Repo

 

 

 

 

Sitovat ilmoittautumiset 16.1.2019 mennessä oaj.paijat-hame@phnet.fi

 

Paikkoja rajoitetusti. Koulutus toteutetaan yhteistyössä TJS-opintokeskuksen kanssa. Mahdolliset perumisesta tai perumatta jättämisestä aiheutuneet kustannukset laskutetaan ilmoittautumisen tehneeltä jäseneltä.

Vanhemmat kirjoitukset »