Puoluejohtajat OAJ:n vaalitentissä 26.1. klo 11.30-13, Educa

Keskiviikko 23.1.2019 klo 9:13

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ järjestää suuren koulutuskeskustelun Educa-tapahtumassa lauantaina 26.1. klo 11.30–13 Messukeskuksen Visio-salissa.

 

Puoluejohtajilta kysytään, miten koulutusta, kasvatusta ja tutkimusta pitäisi kehittää seuraavalla hallituskaudella.

Millaisella oppimisella turvataan maan kilpailukyky ja taataan riittävä määrä ammattitaitoista työvoimaa? Mitä oppivelvollisuudelle pitäisi tehdä, ja mikä olisi seuraava askel varhaiskasvatuksessa? Entä miten menee ammatillisella koulutuksella reformin ja jättileikkausten jälkeen? Tilaisuuden opettajayleisöä kiinnostaa kuulla myös, mitä seuraavalta hallitukselta voi odottaa työmarkkinapöytään.

 

Keskustelua voi seurata suorana OAJ:n Facebook-sivulta https://www.facebook.com/oajry/

Juontajana toimii MTV:n politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki avustajanaan OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka. Paneelin lopulla OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen käyttää oman tiivistävän puheenvuoronsa.

 

Tuhatpäisen opettajayleisön eteen nousevat kansanedustaja Tuomo Puumala, Kesk., valtiovarainministeri, puheenjohtaja Petteri Orpo, Kok., kansanedustaja Sirpa Paatero, SDP, Eurooppa- kulttuuri- ja urheiluministeri, puheenjohtaja Sampo Terho, Sin., europarlamentaarikko, puheenjohtaja Jussi Halla-aho, PS, kansanedustaja, puheenjohtaja Pekka Haavisto, Vihr., kansanedustaja, 1. varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen, Vas., kansanedustaja, puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, RKP ja kansanedustaja, puheenjohtaja Sari Essayah, KD. 

 

Educa on opetus- ja kasvatusalan suurin ammattitapahtuma, jossa viime tammikuussa vieraili yli 17 800 kävijää, https://educa.messukeskus.com/

 

 

Eduskuntavaaliaiheinen OAJ:n media-aamu 7.2.

 

OAJ järjestää eduskuntavaaliaiheisen media-aamiaisen torstaina 7.2. klo 9.00 Hotel Scandic Simonkentässä. Käymme läpi lähestyviä eduskuntavaaleja koulutuksen, kasvatuksen, tutkimuksen sekä työmarkkinoiden näkökulmasta. Paikalla ovat OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, koulutusjohtaja Heljä Misukka ja koulutuspoliittinen asiantuntija Suvi Pulkkinen.

 

Tilaisuus sopii kaikille vaaleja seuraaville ja vaaliaiheisia juttuja suunnitteleville toimittajille. Lisää OAJ:n edustavaaliteemoista sivuillahttps://www.oaj.fi/politiikassa/koulutus-ratkaisee/

 

Ilmoittautumiset OAJ:n media-aamuun 6.2. mennessä:

 

Heikki Sahlman

Viestintäpäällikkö

PL 20, 00521 Helsinki

Käyntiosoite: Kellosilta 7

puh. 040 562 4510

www.oaj.fi

Educa-risteilyllä vielä tilaa!

Torstai 17.1.2019 klo 9:54

OAJ-risteily-jopo-1170x536px_.jpg

OAJ-risteily tulee – lähde mukaan! Nyt on korkea aika varata paikka OAJ-risteilylle! Matka alkaa heti Educan jälkeen lauantaina 26. tammikuuta, paluu Helsinkiin on seuraavana päivänä eli 27. tammikuuta. Yli 1 500 odottaa lähtöä jo innokkaasti, mutta sinä mahdut vielä mukaan.

Luvassa huippuohjelmaa ja parasta seuraa – ehkä myös Jopo! Kaikkien risteilijöiden kesken arvotaan Jopo-pyörä kevätseikkailuihin. Esiintyjinä mm. Ressu Redford, bilebändinä Joku Paikallinen Bändi ja lisäksi yleisöä viihdyttää stand up -koomikko Mikko Vaismaa.

Myymälät ovat täynnä houkuttelevia tarjouksia. Saat jäsenetuna 10 euron ostohyvityksen laivan myymälöissä, kun kertaostos on vähintään 100 euroa. Sunnuntaina voit myös saada ainutlaatuisen leffaelämyksen laineilla! Elokuvana on supersuosittu kotimainen Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja. Näytöksiä on kaksi. Risteilyvaraukset matkavekka.fi

AMK:n edunvalvontailta

Tiistai 8.1.2019 klo 8:26

Edunvalvonnan ajankohtaisuudet ammattikorkeakoulussa

 

24.1.2019

Scandic Lahti  Vesijärvenkatu 1, 15100 Lahti

 

16.30 ruokailu

17.15-19.00 edunvalvonnan ajankohtaisuudet

OAJ Hannele Louhelainen ja Pasi Repo

 

 

 

 

Sitovat ilmoittautumiset 16.1.2019 mennessä oaj.paijat-hame@phnet.fi

 

Paikkoja rajoitetusti. Koulutus toteutetaan yhteistyössä TJS-opintokeskuksen kanssa. Mahdolliset perumisesta tai perumatta jättämisestä aiheutuneet kustannukset laskutetaan ilmoittautumisen tehneeltä jäseneltä.

Hyvää uutta vuotta 2019!

Torstai 3.1.2019 klo 14:43MVIMG_20181231_235503.jpg

OAJ Päijät-Häme toivottaa jäsenyhdistyksilleen ja niiden jäsenille sekä yhtistyökumppaneilleen menestyksekästä uutta vuotta 2019!

Tulevan vuoden tominnassa eduskuntavaalit näkyvät keskeisesti. OAJ Päijät-Häme järjestää kolme eduskuntavaalitapahtumaa. Hämäläisille eduskuntavaaliehdokkaille tarjotaan kulejetus Educa- messujen yhteydessä 26.1. järjestettävään OAJ:n verkostotapahtumaan. Alueyhdistyksen hallituksen edustajat tapaavat ehdokkaita verkostotapahtuman yhteydessä. Ehdokas: lataa OAJ Päijät-Hämeen kutsu tästä ja OAJ:n kutsu tästä ja ilmoittaudu mukaan mielenkiintoiseen tapahtumaan!

Kulinaari- talolla järjestetään 19.2. eduskuntavaalikahvila, johon kutustaan hämäläiset eduskuntavaaliehdokkaat sekä alueyhdistyksen aktiiveja. Luvassa on mielenkiintoisia keskusteluja koulutusasioista kahvikupin ja suolapalan äärellä.

Jäsenet pääsevät kuulemaan ehdokkaiden ja puolueiden ajatuksia koulutusmaailmasta Vaali-leffaillassa 27.3. Aluksi puolueiden valitsemat edustajat kerotvat puolueensa tavoitteista ja sen jälkeen nautitaan yhdessä elokuvasta.

OAJ Päijät-Häme järjestää tulevanakin vuonna mielenkiintoista koultuusta. Koulutustarjonta julkaistaan nettisivuilla helmikuun alussa. Tapahtumatiedot päivittyvät myös Facebookiin. Kannattaa seurata ilmoittelua ja osallistua tapahtumiin! OAJ:n aktiiveille järjestämään koultuukseen voi tutustua tästä linkistä

OAJ tiedottaa: Ammattikorkeakoulujen opettajilta puuttuu aikaa osaamisen kehittämiseen

Keskiviikko 19.12.2018 klo 9:17

Vaikka ammattikorkeakoulutyön vaatimukset ovat kasvaneet, työnantaja tukee henkilöstön osaamisen kehittämistä heikommin kuin aikaisemmin.

Näin kertoo OAJ:n ja Haaga-Helian tekemä Kiviä ja keitaita 2 -kyselytutkimus. Siihen vastasi lähes 1000 ammattikorkeakoulun työntekijää, joista suurin osa on opettajia.

Kysely toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Silloin yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että työnantaja tukee osaamisen kehittämistä. Nyt näin sanoo enää 43 prosenttia.

Kymmenessä vuodessa opettajien halu toimia työelämässä on kasvanut, ja intoa kehittää omaa osaamista riittää. Opettajat kaipaavat päivitystä oman substanssialan lisäksi esimerkiksi digiopetuksessa ja liiketoimintaosaamisessa.

Kiire tuo kuormitusta

Suomen 23 ammattikorkeakoulussa tekee opetustyötä yli 5 000 henkilöä.

Useimpien vastanneiden mielestä amk-opettajan työ on yhtä aikaa mielekästä, innostavaa ja kuormittavaa. Kuormitusta tuo erityisesti kiire.

– Yksi tutkimuksen kipeimmistä havainnoista on, että sekä yhdeksän vuotta sitten että nyt 60 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että työtehtäviin ei ole annettu riittävästi aikaa. Tämä tarkoittaa, että opettajat tekevät työnsä jatkuvan kiireen tunteen vallassa, ja että aikaisemmista kokemuksista ei ole otettu opiksi, ihmettelee OAJ:n korkeakouluasiamies Pasi Repo.

Vastaajien mielestä on ongelma, että amk-opettajien 1 624 tunnin vuotuinen työaika varataan heti työvuoden alussa täyteen tehtäviä.

– Suosittelemme, että jokaisella amk-opettajalla olisi vähintään 100 tuntia vuodessa kohdentamatonta työaikaa. Näin voidaan reagoida ketterästi muuttuviin tilanteisiin, sanoo OAJ:n erityisasiantuntija Hannele Louhelainen.

Uralla eteneminen heikkoa

Kyselyyn vastanneet opettajat ovat melko tyytyväisiä itse työhön, mutta eivät siihen, miten esimiehet suunnittelevat ja johtavat työtä. Esimiehet eivät esimerkiksi käy riittävästi keskustelua työaikasuunnitelman muutoksista opettajan kanssa.

Noin 70 % vastaajista kokee, ettei amk-uralla ole etenemismahdollisuuksia, vaikka ammattikorkeakoulujen tehtäväkirjo on todella moniulotteinen. Monet toivovatkin entistä enemmän mahdollisuuksia liikkua tehtävästä toiseen.

Yksilöllinen opetus ei onnistu

Ammattikorkeakoulujen rahoitus on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan, eikä ensi vuodenkaan budjettiesitys vastaa kulujen nousua. Lisääntynyt tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta on lisännyt työmäärää, mutta opettajia on entistä vähemmän.

Kuuden viime vuoden aikana ammattikorkeakoulujen opetushenkilöstöstä on joutunut lähtemään joka viides. Opettajan antaman opetuksen määrä on tipahtanut kymmenessä vuodessa 20 prosenttia.

– Opiskelijoille vaaditaan yhä yksilöllisempää ja joustavampaa opetusta, mutta tällä yhtälöllä se ei kyllä onnistu, Louhelainen toteaa.

Myös opettajien välinen epätasa-arvo vaivaa alaa. Yhdessä amkissa rahaa osaamisen kehittämiseen ei ole, toisessa koulutuksiin vielä pääsee.

Kiviä ja keitaita 2 – ammattikorkeakoulutyö muutoksessa -kyselytutkimuksen tekivät OAJ ja Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun ammatillinen opettajakorkeakoulu kevättalvella 2018. Kyselyn lopulliset tulokset julkaistaan ensi keväänä.

Lisätiedot:

 

Erityisasiantuntija Hannele Louhelainen, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, puh. 040 527 9907

Korkeakouluasiamies Pasi Repo, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, puh. 050 404 3492

Lisää kirjoituksia


Uutiset

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen: Työelämän muutoksia ei voi sanella (27.10.2018)
OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mielestä irtisanomiskiistassa saavutettu sopu osoitti neuvottelutien voimaa. Työntekijöitä suoraan yrityksen koon perusteella..

26.09.2018  OAJ tyytyväinen yliopistojen neuvottelutulokseen
31.08.2018  Varhaiskasvatuslaki voimaan 1. syyskuuta ? vaatii kunnilta heti toimia
30.08.2018  OAJ valmistelee järjestöllisiä toimia irtisanomissuojan heikentämistä vastaan